Puławy Linux Group Forum
Puławy Linux Group Forum
Maj 19, 2012, 01:26:20 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: 20.03.2010 - Warsztaty Linuksowe

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Instalacja Linux  (Przeczytany 368 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Marek
Świeżak
*

« : Styczeń 14, 2011, 05:58:07 »

Panowie chciałbym zapytać o Wasze opinie na temat ostatnich wersji dostępnych programów do zmiany rozmiarów partycji dyskowych. Problem wyda się pewnie banalny lecz w moim wydaniu trzeba pokonać partycję NTFS, wrzuconą seryjnie z obrazu /prawdopodobnie zapisanego z błędami/ oraz ochronę dysku nadzorowaną przez serwer IPAT. Do tej pory ze zmianą wielkości partycji radził sobie u mnie tylko Paragon Partition 9, inne np.: Partition Magic, GParted itd. podawały komunikaty o dużej ilości błędów na dysku i na tym koniec. Moja pracownia została ostatnio poddana silnej modernizacji: postawiony nowy serwer WS 2003 wraz z najnowszą wersją oprogramowania IPAT. Z tym układem ochrony partycji już nie radzi sobie Paragon a zbyt silna ingerencja w układ nadzoru IPAT oraz organizację usług systemu skutkuje wywaleniem WINDOWS.
Poproszę o opinie i może podrzucicie mi jakiś program którego jeszcze nie testowałem.
Pozdrawiam
Marek
QkiZ
Administrator
Mały pingwin

Admin

« Odpowiedz #1 : Styczeń 14, 2011, 11:33:09 »

A nie możesz wyłączyć tego IPAT :?: Czy sam Windows nie jest w stanie sobie poradzić z naprawieniem swojego systemu plików NTFS :?:

Marek
Świeżak
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 15, 2011, 04:30:24 »

Oczywiście że to sprawdzałem. Po odpięciu klienta od domeny można dokonywać pewnych zmian na dysku lecz reset powoduje powrót do poprzednich wartości. Na tym etapie nie udało mi się  zmienić rozmiaru C:. Wyłączenie IPAT to samo i to już na krawędzi wywalenia Windows co na pewniaka się dzieje w momencie modyfikacji usług systemowych czyli wyłączenia procesów sygnowanych  przez Intel Platform Administration Technology. To daje do myślenia i może to partycja wzorcowa jest skopana. Może warto najpierw sięgnąć do dobrych programów naprawczych. Polecasz coś mocnego na NTFS -a począwszy od MBR-a, tablicy partycji do plików?
QkiZ
Administrator
Mały pingwin

Admin

« Odpowiedz #3 : Styczeń 17, 2011, 11:51:57 »

Forum o Linuksie a rozmawiamy o Windows. Co do narzędzi: nie znam narzędzi pod Windows'a bo praktycznie go nie używam. Z doświadczenia wiem, że walka z Windowsem jest nie opłacalna czasowo. Łatwiej jest wywalić i zainstalować od nowa, skonfigurować i zrobić ghost'a, aby w przyszłości szybko przywrócić system.

stefan
Świeżak
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 18, 2011, 08:29:45 »

zakładam że problem jest związany z partycją pod win XP?? nowsze systemy (vista, 7) mają wbudowane narzędzia do zmiany rozmiaru partycji ntfs i w sumie są one całkiem sprawne.
proponuje odpalić komp z instalki visty albo 7 a następnie w menu instalacji albo przez wiersz poleceń diskpart'em zmienić partycje. warto też pobawić się w skanowanie dysku.

fakt że takie zabawy są czasochłonne i nieraz po prostu szybciej i łatwiej jest postawić system od nowa. zabawa jednak chroni przed "odmużdżeniem"Uśmiech
Marek
Świeżak
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 19, 2011, 07:30:47 »

Panowie znalazłem coś obiecującego - SystemRescueCD - bardzo obiecujące. Stefan - problem dotyczy Visty i żadne jej narzędzia nie działają w środowisku blokowanych usług systemowych gdzie głębsza penetracja doprowadza do wywalenia Windows. Tak jak i Paragon o czym wyżej pisałem. Panowie z problemem błędów partycji wzorcowej będziemy się coraz częściej stykać. Popatrzcie choćby ile obecnie sprzedawanych Lapków ma komplet płyt instalacyjnych. Qkiz, tak piszę o Windows ale tu narzędzia Linux mogą okazać się bardzo przydatne i konkurencyjne dla uznanych i płatnych do Windy.
QkiZ
Administrator
Mały pingwin

Admin

« Odpowiedz #6 : Styczeń 19, 2011, 09:55:47 »

SystemRescueCD to dystrybucja Linuksowa, z tego co pamiętam? Napisz jak tam Ci się uda.

Irek
Świeżak
*

« Odpowiedz #7 : Styczeń 23, 2011, 11:45:21 »

Do zmian partycji windowsa bardzo dobry i chwalony jest http://www.dobreprogramy.pl/EASEUS-Partition-Master,Program,Windows,12861.html

Na laptopach które naprawiam ładnie pokazuje ukryte partycje i pozwala zmieniać ich rozmiary. Wczesniej jednak polecam  defragmentacje np za pomoca smartdefraga z firmy IObit - darmowy.

systemrescuecd oraz hiren's boot (tak do wersji 10.6) są też bardzo pomocne. Odpalsz z płytki program do partycjinowania, zmieniasz flagi w systemie plikow i partycja recovery jest widoczna (na 99% jest sformatowana w NTFS). W większości przypadków producenci lapków obrazy systemu robią za pomoca Imagex-a z microsoftu.

Odnośnie laptopów i stacjonarnych to fajne obrazy dysku robi CLONEZILLA (nie wszyscy wiedza, że może tworzyć tzw RECOVERY CD, czyli tworzy nam pliczek iso który sobie wypalamy na płytkę i w razie rozsypki systemu wkładamy cdka do cd-romu odpalamy kompa i idziemy na piwo, po powrocie system odtworzony. NIe trzeba tworzyć żadnych ukrytych partycji.

Troche wrzuciłem grochu z kapustą, ale może się przyda
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC
AF316 theme by Fedhog
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.07 sekund z 20 zapytaniami.