|
QkiZ
|
 |
« Odpowiedz #45 : Kwiecień 28, 2010, 09:14:54 » |
|
No jutro premiera 10.04 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
NIKIM
Świeżak
|
 |
« Odpowiedz #46 : Kwiecień 28, 2010, 09:56:55 » |
|
ciekawe o ktorej godzinie wyjdzie , bo nie wiem czy isc na praktyki czy zajac sie instalacja i podziwianiem
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
QkiZ
|
 |
« Odpowiedz #47 : Kwiecień 29, 2010, 09:39:14 » |
|
Myślę że możesz pociągnąć release candidate. To już się nie zmieni przez te kilka godzin. Tylko nazwę plików zmienią na serwerze z rc na stable. Możesz sprawdzić nawet po sumie kontrolnej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
NIKIM
Świeżak
|
 |
« Odpowiedz #48 : Kwiecień 29, 2010, 07:01:03 » |
|
narazie to mi sie pobiera lubuntu ( ubuntu z lxde ) zobaczymy co to warte na tym starym zlomie ale zaraz po tym zabieram sie za pobieranie ubuntu 10.04  a tak jeszcze : dostalem ostatnio comodore tylko ze sama maszynke , bez niczego ( nie wiem nawet czy dziala ) nie masz moze zbednych gadzetow do niej ?? ;p
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
QkiZ
|
 |
« Odpowiedz #49 : Kwiecień 29, 2010, 09:48:22 » |
|
Niestety nie mam. Kiedyś myślałem o kupnie Komodora. Wziąłem pod uwagę jak ciężko byłoby zdobyć nośniki (sprawne) do niego. Znalazłem w sieci schemat jak zamiast stacji dysków do Komodora podłączyć z drugiej strony kabla peceta, który za pomocą specjalnego programu będzie emulował stację dysków. W pececie zapodajesz obraz dyskietki z grą czy programem, a w Komodorku dajesz polecenia wczytania, tak jakbyś pracował ze zwykłą stacją. Dzięki czemu odczyt danych byłby znacznie szybszy niż ze stacji dysków i ograniczałby się mocą przerobową C64. Jeśli chcesz mieć jakiś pożytek z Komodora to sugeruje Ci iść w tym kierunku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
NIKIM
Świeżak
|
 |
« Odpowiedz #50 : Maj 01, 2010, 07:15:36 » |
|
e tam , moze kiedys jak mi sie bedzie nudzic to sie tym zainteresuje ;p narazie niech sobie stoi spokojnie i czeka . jak tam wrazenia z nowym ubuntu ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
QkiZ
|
 |
« Odpowiedz #51 : Maj 03, 2010, 09:56:23 » |
|
Przyznam że pozytywne. Choć co wydanie wycinają coś co mi jest potrzebne i musze to trikami przywracać. Ale żadnych błędów, zwiechów, dziwnych akcji. Pozytywnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
NIKIM
Świeżak
|
 |
« Odpowiedz #52 : Maj 06, 2010, 11:52:11 » |
|
u mnie tez wporzo ;p a nawet lepiej w 9.10 jak i wczesniejszych zeby moj drukarko skaner dzialal trzeba bylo kombinowac a i tak tylko drukarka dzialala , ze skanera kicha ... co prawda w 10.04 tez trzeba bylo kombinowac ale juz skaner dziala  i denerwujace jest to ze wcisneli jakies gowniane gadzety do fejsbuka , tłitera itp a gimpa wywalili ( agrumentem bylo to ze przeciez w łindołsie nie ma zainstalowanego odrazu fotoszopa ) a ty po instalacji siedz i wywalaj te wynalazki ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
QkiZ
|
 |
« Odpowiedz #53 : Maj 07, 2010, 08:48:19 » |
|
A szukałeś sterów do drukarki na stronie producenta? Nie znalazłem drukarki, skanera czy urządzenia wielofunkcyjnego, którego nie dałoby się uruchomić pod Ubuntu. Ostatnio z Epson'em walczyłem i dało radę. Co do tych gadżetów: sam korzystam z fejsbuka i mi się akurat przydał. Ale do pełni funkcjonalności to co jest na stronie fejsbuka to mu sporo brakuje. Gimpa wywalili, bo kończyło się miejsce na płycie instalacyjnej. Podoba mi się rozwiązanie ekranu startowego Ubuntu. Wywalili Usplash'a i dali Plymouth'a, którego łatwiej konfigurować.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
NIKIM
Świeżak
|
 |
« Odpowiedz #54 : Maj 09, 2010, 02:16:46 » |
|
juz ktos kiedys , gdzies mowil ze fajnie by bylo jak by podczas instalacji mozna bylo sobie wybrac programy ktore sie chce ;p przy polaczeniach z internetem moglo by byc fajnie ;p ten co by chcial programy do fejsbuka to by zaznaczyl pakiet z takimi programami , kto by chcial programy typu gimp czy inne zaznaczyl by sobie i prosze . to by bylo to ;p a sterowniki sciagalem ze strony producenta ;p teraz i wczesniej . jak podlaczylem i chcialem zainstalowac normalnie to byly stery chyba do wszystkich drukarek brothera aby nie do mojej ;p
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 09, 2010, 02:18:58 wysłane przez NIKIM »
|
|
|
|
|
|
QkiZ
|
 |
« Odpowiedz #55 : Maj 09, 2010, 12:52:05 » |
|
Wiesz, każdy może zrobić własny remix Ubuntu. Instalujesz na pendravie Ubuntu, uruchamiasz z pendriva, wywalasz co Ci nie potrzebne, instalujesz co chcesz. I później jak instalujesz taką dystrybucję to razem z własnymi ustawieniami i programami.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
NIKIM
Świeżak
|
 |
« Odpowiedz #56 : Maj 09, 2010, 09:34:51 » |
|
wiem wiem , ale taki koleszka co pierwszy raz postanowil sobie zobaczyc co to linux raczej takich rzeczy robic nie bedzie ;p
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
QkiZ
|
 |
« Odpowiedz #57 : Maj 10, 2010, 08:40:23 » |
|
Ja stwierdzam, że Canonical coraz bardziej koncentruje się na początkujących użytkownikach, wywalając raz po raz możliwości konfiguracyjne Ubuntu. A starzy wyjadacze i tak będą kombinować.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marek
Świeżak
|
 |
« Odpowiedz #58 : Maj 11, 2010, 06:18:04 » |
|
Zrobiliście tu kanał techniczny!!! A spotkania?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
QkiZ
|
 |
« Odpowiedz #59 : Maj 11, 2010, 06:50:20 » |
|
No lekki offtop, ale temat ciekawy. Może w ten weekend?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|