Puławy Linux Group Forum
Puławy Linux Group Forum
Luty 22, 2012, 08:36:06 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: 20.03.2010 - Warsztaty Linuksowe

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 7 8 [9]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kolejne spotkanie  (Przeczytany 4766 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
sj65
Świeżak
*

« Odpowiedz #120 : Maj 09, 2011, 05:06:45 »

Dzięki, przy najbliższej okazji spróbuję. Podejrzewałem, że to tak może być, ale z ogromną dozą niedowierzania.

Pozdrawiam
sj65
QkiZ
Administrator
Mały pingwin

Admin

« Odpowiedz #121 : Maj 09, 2011, 09:27:42 »

Napisz jaki wynik będzie.

sj65
Świeżak
*

« Odpowiedz #122 : Maj 11, 2011, 07:37:14 »

Chyba nie będę próbował. 11.04 na btrfs z kompresją instalowało się 7 godzin. Możliwe, że popełniłem jakiś błąd.

Znacznie szybciej jest zainstalować normalnie,  skopiować system  w inne miejsce (można pod 10.10 z zainstalowanym btrfs-tools), założyć system plików btrfs,  zamontować z kompresją, odczytać UUIDy,  zmienić wpisy w fstab, i ponownie skopiować pliki, tym razem na właściwe miejsce, zwłaszcza, że skrypt rg2 z czytelni udostępniony przez "empitt" działa.

Grub 1.99 nadal zgłasza brak pliku (chyba -sparse file not allowed) i uruchamia system poprawnie. Nawet obrazki dla grub-splasha mogą być w dowolnym miejscu.

W fstabie są punkty montowania dla subvolumenów chyba: @home, @/ przy instalacji na jednej partycji. Przeniosłem system z wnętrza  i wydaje mi się, że pracuje raźniej. Ogólne trochę raźniej. Z tym, że od razu przeszedłem do klasycznego panelu bez efektów. Natomiast 10.10 bod btrfs z kompresją działa zdecydowanie szybciej.

A tak na marginesie, czy  poza nami ktoś tu bywa?
Dzisiaj spotkałem sympatyczną osobę, która zainteresowała się odejściem od złego, parę tygodni wstecz również pomagałem zainstalować 10.10 na jakimś laptopie. Wydaje mi  się, że nasze spotkania byłyby ciekawe i pożyteczne.

Pozdrawiam
sj65
QkiZ
Administrator
Mały pingwin

Admin

« Odpowiedz #123 : Maj 16, 2011, 08:40:51 »

Też mi się wydaje że postawienie systemu plików na nowo będzie szybszym rozwiązaniem, tylko trzeba mieć wolne miejsce na innym dysku/kompie.
Też jestem za tym aby się spotkać i urządzić warsztaty ale ja najbliższy wolny termin będę miał w czerwcu dopiero.

Strony: 1 ... 7 8 [9]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC
AF316 theme by Fedhog
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.17 sekund z 22 zapytaniami.