sj65
Świeżak
|
 |
« Odpowiedz #122 : Maj 11, 2011, 07:37:14 » |
|
Chyba nie będę próbował. 11.04 na btrfs z kompresją instalowało się 7 godzin. Możliwe, że popełniłem jakiś błąd.
Znacznie szybciej jest zainstalować normalnie, skopiować system w inne miejsce (można pod 10.10 z zainstalowanym btrfs-tools), założyć system plików btrfs, zamontować z kompresją, odczytać UUIDy, zmienić wpisy w fstab, i ponownie skopiować pliki, tym razem na właściwe miejsce, zwłaszcza, że skrypt rg2 z czytelni udostępniony przez "empitt" działa.
Grub 1.99 nadal zgłasza brak pliku (chyba -sparse file not allowed) i uruchamia system poprawnie. Nawet obrazki dla grub-splasha mogą być w dowolnym miejscu.
W fstabie są punkty montowania dla subvolumenów chyba: @home, @/ przy instalacji na jednej partycji. Przeniosłem system z wnętrza i wydaje mi się, że pracuje raźniej. Ogólne trochę raźniej. Z tym, że od razu przeszedłem do klasycznego panelu bez efektów. Natomiast 10.10 bod btrfs z kompresją działa zdecydowanie szybciej.
A tak na marginesie, czy poza nami ktoś tu bywa? Dzisiaj spotkałem sympatyczną osobę, która zainteresowała się odejściem od złego, parę tygodni wstecz również pomagałem zainstalować 10.10 na jakimś laptopie. Wydaje mi się, że nasze spotkania byłyby ciekawe i pożyteczne.
Pozdrawiam sj65
|